پنجمین سمپوزیوم مدیران حرفهای پروژه روز 11 آبان – همزمان با روز جهانی مدیریت پروژه- در دانشکده ی مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد. در این برنامهی یکروزه که به همت مجموعهی PMPiran و با مشارکت چندین نهاد علمی و دستگاه اجرایی برپا شده بود، حرفهایهای صنعت درمورد ابعاد مختلف مدیریت پروژه به سخنرانی و بیان نظرات خود پرداختند.
اولین کسی که پشت تریبون رفت، مهندس سید محمدحسن موسوی دبیر سمپوزیوم بود که ضمن بیان برنامههای تدارکدیدهشده گفت «مدیران پروژه کسانی هستند که حاضرند برای رسیدن به اهداف پروژه هر کاری بکنند». به گفتهی او «مدیریت پروژه عشق است. وگرنه نمیشد از شکستها یاد گرفت و بعد از آنها ادامه داد».
سخنران بعدی، دکتر اصغر ابراهیمی اصل عضو هیئت مدیرهی آستان قدس رضوی و مدیر پروژههایی همچون متروی تهران بود. او با ارائهی آمار مختلف اقتصادی از ابتدای انقلاب تا کنون، درمورد وضعیت اجرای پروژهها و بهرهبرداری از آنها با ظرفیتی بسیار پایین صحبت کرد. به گفتهی او «آمار درآمد نفت –به خصوص در دولتهای نهم و دهم که 48 درصد از کل درآمدهای نفتی تاریخ را داشتند- نشان میدهد که به اندازهی کافی نقدینگی داریم. اما مسئله این است که با این پولها چه کردهایم؟ باید به دنبال پروژههایی باشیم که حالمان را خوب کنند».
دکتر ابراهیمی اصل با بیان خاطراتی از دوران جنگ و آغاز پروژهی ساخت متروی تهران با اصرار آیتالله هاشمی و حمایت امام خمینی (ره)، از دورانی گفت که پروژهها با عشق و فداکاری و تلاش انجام میشدند. اما به گفتهی وی «حالا هر کسی که کار بلد است یا در خانه مانده یا از کشور خارج شده». به عقیدهی ابراهیمی اصل «پروژههای امروز گران هزینه میکنند و معلوم نیست چه کسی باید بهای واقعی این گران هزینه کردن را بپردازد».
سومین سخنران مهندس محمد عطاردیان بود که در حال حاضر عضو هیئت رئیسهی چندین سندیکا و سازمان غیردولتیست و نایبرئیسی کانون کارفرمایان ایران را نیز بر عهده دارد. او در سال 1338 از دانشکدهی فنی دانشگاه تهران فارغالتحصیل شده و به گفتهی خودش تابهحال هیچ سمت دولتی نداشته و همیشه در بخش خصوصی فعال بوده است.
مهندس عطاردیان معتقد است که «برای حل مشکلات نیاز به حرکت نیروی مردمی اقتصاد یعنی بخش خصوصی هستیم. وگرنه با یک اقتصاد دولتی نمیشود به جایی رسید». به گفتهی وی «باید پول مردم برای اجرای پروژههای زیربنایی جذب شود. چون نمیشود امیدی به دولت داشت». او تنها خواستهی بخش خصوصی از دولت را حمایتهای حداقلی و اضافه نکردن به مشکلات دانست و ابراز امیدواری کرد که بخش خصوصی بتواند از دولت جدا شود و مستقل فعالیت کند.
در ادامهی برنامه و پس از استراحت و پذیرایی از حاضرین، دکتر کامران رضایی مدیر عامل شرکت توف نُورد ایران پشت تریبون رفت تا درمورد مدیریت و نظارت فراگیر بر چرخهی عمر پروژه صحبت کند. به گفتهی او «بسیاری از پروژهها عملا فاقد استراتژی هستند. باید به کنترل مطالعات راهبردی پروژه توجه بیشتری داشته باشیم. مطالعه و تحلیل بازار و توصیههای راهبردی برای موفقیت پروژه بسیار مهم هستند.»
دکتر رضایی به ارزش بالای مستندسازی در مدیریت پروژهها اشاره میکند و معتقد است که یک مدیریت طرح خوب از همان ابتدا باید روشهای مستندسازی را مشخص کند. به گفتهی او امکان شکستن مرزهای دانش و داشتن افرادی مثل استیو جابز بسیار کم است و به همین خاطر قسمت عمدهی تمرکز مدیران باید روی جلوگیری از اتلاف منابع -به عنوان راه اصلی موفقیت- باشد.
در ادامهی برنامه دکتر رامبد باراندوست محقق حوزهی مدیریت، درمورد مشکلات جاری کارآفرینان در چرخهی عمر کسبوکار سخن گفت. او ضمن اشاره به ضرورت تیمسازی و تیمشدگی در پروژهها، از فازهای مختلف یک کسبوکار و فرصتها و تهدیدهای موجود در هرکدام توضیح داد. به گفتهی او «در فاز تولد یک کسبوکار باید به دنبال اعضایی برای تیم بود که حرفگوشکن باشند. در این مراحل افراد معمولا نمیتوانند به خوبی باهم ارتباط برقرار کنند. اما در مراحل بعد باید به افراد متخصص با ایدههای مختلف و متفاوت بها داد». باراندوست ضمن تشریح فاز رسمی شدن در کسبوکارها گفت «مرحلهی رسمی شدن سازمان میتواند بسیار خطرناک باشد. درگیر شدن با ساختارها میتواند با مدیران کاری کند که عملا وظایف اصلیشان را هم از یاد ببرند. طوری که کار مشاوران مدیریت عملا میشود یادآوری همین وظایف به مدیران».
دکتر سعید محمدی سخنران بعدی سمپوزیوم بود. او که عضو هیئت علمی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران است، از ارتباط متقابل مدیریت پروژه با کارآفرینی و بهبودهای لازم در این حوزه صحبت کرد. محمدی با بیان اینکه از «موضع انتقادی و عدم تایید» صحبت خواهد کرد، از ترجمههای غلط انگلیسی به فارسی از جمله خود واژهی کارآفرینی (entrepreneurship) و برخی مفاهیم وابسته گفت و سپس راه انداختن یک کسبوکار، درآمد بالا داشتن، ایجاد شغل برای چند نفر، موفق بودن، قهرمان بودن، خلاق بودن و عاشق کار بودن را مفاهیمی دانست که میتوانند به کارآفرینی مربوط باشند ولی به هیچ وجه با آن مترادف نیستند و نباید باهم اشتباه گرفته شوند.
در بخش بعدی سخنان خود، دکتر محمدی به رابطهی مدیریت پروژه و کارآفرینی اشاره کرد و گفت که «فرآیندها و رویّههای مدیریت پروژه میتوانند نقش بسیار موثری در کارآفرینی ایفا کنند. در مقابل، کارآفرینی هم میتواند روی مدیریت پروژه تاثیر بگذارد». به گفتهی او «بهرهبرداری از فرصتها، مدوّنتر شدن فعالیتها و برنامهریزی بهتر، از جمله آثار استفاده از فرآیندهای مدیریت پروژه در حوزهی کارآفرینی هستند.»
بعد از سخنان دکتر سعید محمدی، حاضرین و میهمانان برای ناهار و نماز از سالن خارج شدند و بعد از کمی استراحت، سمپوزیوم با سخنرانی مهندس سعید مقدسی رئیس هیئت مدیرهی PMPiran ادامه یافت.
مهندس مقدسی درمورد اَبَرمدیران پروژه صحبت کرد؛ کسانی که ضمن دانش فنی درمورد پروژهها، دارای روحیات خارقالعاده و ذهنیت کارآفرینی هستند. به گفتهی او «این ابرمدیران شانس بسیار بالاتری برای موفقیت و رسیدن به اهداف پروژه ایجاد میکنند.» او با اشاره به قابلیت تحقیق آکادمیک گسترده درمورد رابطهی کارآفرینی و مدیرت پروژه و ارائهی توضیحاتی درمورد اصول اولیهی مدیریت پروژه و کارآفرینی، این اصول را بسیار نزدیک به هم دانست.
سخنران بعدی مهندس خسرو رودانی مدیر عامل شرکت جندیشاپور بود که قسمت عمدهی سخنانش را به تشریح کمبودها و مشکلات موجود برای شرکتهای ایرانی در راه تشکیل کنسرسیومها اختصاص داد. به گفتهی او «فُرمت سازمانی کنسرسیومهای ایرانی قابل مقایسه با نمونههای خارجی نیست و یکی از دلایل عدم موفقیت آنها -در کنار سایر مشکلات- همین است.»
سمپوزیوم با ارائهای تخصصی از سوی مهندس سعید حامدنیا رئیس هیئت مدیرهی شرکت پتروسازهی بینالملل درمورد پروژههای تحویلمحور ادامه یافت. او با اشاره به موارد تحویلی در مراحل مختلف پروژه و لزوم مستندسازی این مراحل گفت «15 درصد آخر پروژه، حیاتیترین بخش در اجرای آن است. اما میبینیم که بسیاری از مدیران پروژه وقتی به این مرحله میرسند عملا پروژه را با این عنوان که دیگر پایان یافته، ترک میکنند. دلیل شکست بسیاری از پروژهها میتواند همین باشد». به عقیدهی حامدنیا باید به آموزش بهرهبرداران پروژهی تکمیلشده توجه بیشتری نشان داده شود.
مهندس علیرضا مختار مدیر امور قراردادی گروه سرمایهگذاری تات با سخنانی پیرامون چالشهای قراردادی در اَبَرپروژههای ساختمانی، برنامه را ادامه داد. او از تغییرات پشت سر هم قوانین -به خصوص قوانین تامین اجتماعی- که باعث سردرگمی بسیاری از پیمانکاران و مجریان پروژهها میشود گِله کرد و از مشکلاتی گفت که در راه سرمایهگذار قرار میگیرند و اینقدر حلنشده باقی میمانند که عملا او را از سرمایهگذاری در پروژه پشیمان میکنند.
آقای مختار درمورد مشکلات دیگری که پیش روی مدیران پروژه قرار دارند هم صحبت کرد. به گفتهی او «وقتی میلیاردها دلار صرف واردات کالاهایی مثل سوزن تهگرد و چوب بستنی میشود، چهطور میشود به اجرای ابرپروژههایی مثل ساخت یک پالایشگاه در داخل امیدوار بود؟ ما دچار فقر تکنولوژی هستیم».
سخنران بعدی دکتر عرفان لاجوردی مدیر عامل موسسهی فرصت بود که به قراردادهای مشارکت دولتی-خصوصی (PPP) و چالشها و فرصتهای آنها در کشور پرداخت. به عقیدهی او قراردادهای مشارکت دولتی-خصوصی در کشور ما همانقدر که فرصت هستند، میتوانند تهدید هم باشند.
او با اشاره به توصیهی بانک جهانی مبنی بر عدم استفاده از این نوع قراردادها به عنوان یک روش تامین مالی برای دولت، عنوان کرد «روش حسابداری دولت عموما نقدیست اما در قراردادهای مشارکت دولتی-خصوصی تعهد میپذیرد و این تعهدات در حسابهای دولت نشان داده نمیشوند. به همین خاطر قراردادهای PPP میتوانند به بحران بدهی برای دولت منجر شوند». به گفتهی وی «این بحرانها در طولانیمدت و بعد از تغییر چندین دولت تاثیر خود را نشان میدهند».
عنوان آخرین سخنرانی سمپوزیم «شکستهای دوستداشتنی من» بود که توسط مهندس سینا قاضی مدیر عامل شرکت دوناب ارتباط ارائه شد. در این سخنرانی، قاضی از زندگی شخصی و شکستهایی که با آنها مواجه شده بود صحبت کرد و از درسهایی گفت که میتوان از هر شکست گرفت. به گفتهی او «بعضی اتفاقات هستند که موقع وقوعشان فکر میکنیم همه چیز تمام شده و بدترین اتفاق ممکن رخ داده اما با گذشت زمان و تغییر زاویهی دیدمان میفهمیم که چهقدر در مسیر زندگیمان تاثیر مثبت گذاشتهاند.»
شروع متفاوت سخنرانی و صحبت از زندگی شخصی -از اولین شکست در 16 سالگی تا ورود به بازار کار و شکستهای حرفهای- باعث استقبال حاضرین از سخنرانی مهندس سینا قاضی شد.
در طول سخنرانیهایی که شرح داده شدند، دو کارگاه آموزشی نیز در حاشیهی سمپوزیم برگزار شد. اولی کارگاه طراحی پروفایل حرفهای برای مدیران پروژه بود و دومی کارگاه اصول و راهکارهای اجرای استراتژیهای پروژه که به ترتیب توسط دکتر توکل شرفی و دکتر عباس خدادادی برگزار شدند.
اختتامیه نیز با تقدیر از پیشکسوتان، مدیران حرفه ای پروژه و سخنرانان، پایان بخش سمپوزیوم مدیران حرفه ای پروژه شد.
The 5th Symposium on Project Managers’ Day was held at the University of Tehran’s School of Management on November 11th – along with the International Project Management Day. In one-day event sponsored by PMPiran, with the participation of several scientific institutions and the executive, the industry professionals talked about their various aspects of project management
The first person who took the podium was Mr. Seyyed Mohammad Hassan Moussavi, who was the symposium’s secretary, lectured on Project Managent issues” project managers are the ones who are ready to do anything to achieve the project’s goals,” he said. In addition, he said “Project Managers are lover if not it was impossible to learn from failures and continue
The next speaker, Dr. Asghar Ebrahimi, who is the member of the board of directors of Astan Quds Razavi and manager of projects such as Tehran’s subway. By presenting various economic statistics from the beginning of the revolution until now, he lectured on the state of executing in projects and exploitation of them with a very low capacity. He also mentioned that, “Oil revenue statistics, especially in the ninth and tenth governments allocated 48 percent of total oil revenues in history; it shows that we have enough liquidity. However, the problem is, what have we done with this money? We need to look for projects that are useful for us
Dr. Ebrahimi Asl expressed his memories of the 8-year imposed war and the beginning of the Tehran’s subway project, with the insistence of Ayatollah Hashemi and the support of Imam Khomeini, he also mentioned that in that time the projects were carried out with love and sacrifice. “Now everyone who knows how to work has either left the country or is alone at home! According to what he mentioned, “Today’s projects are mostly over budget, and it’s unclear that who should indemnify for this expensive projects
The third speaker was Mohammad Otarodian, who is currently a member of the board of directors of several syndicates and nongovernmental organizations of the Iranian Employers’ Club. He graduated from the Tehran University faculty of engineering in 1338 and, according to what he lectured; he has never had any governmental position and has always been active in the private sector
Mr.Otarodyan believes that “we need the power of people which is called private sector to get over the problems”. Otherwise, we cannot do anything with the governmental sector. According to his lectures, “people’s money should be absorbed in infrastructural projects. He believes that the private sector should not add to the problems and should have the least support. He expressed his hope about separating the private sector from the government and acting independently
Following the program and after the rest and welcoming of the presenters, Dr. Kamran Rezaei, CEO of Tuff Rolling Company of Iran took the pillar to lecture on comprehensive management and monitoring over the life cycle of the project. “Many projects have no strategy,” he said. We need to pay more attention to controlling the strategic studies of the project. Market study, analysis, and strategic recommendations for project success are very important
Dr. Rezaei pointed to the high value of documenting in project management and he believes that a good plan management must clear the documentation methods at first
Following the program, Dr. Rambod Barandost, a researcher in the field of management, lectured on the current problems of entrepreneurs in the business life cycle. He pointed to the need for team building in projects; he explained the various phases of a business and the opportunities and threats in each business. He also mentioned that, at the birth of a business, we should look for people who listen and do exactly what we want. People often cannot communicate well in this phase. But at a later stage, we should pay special attention to expert ones and those who have different ideas
Dr. Saeed Mohammadi was the next speaker at the symposium. He is a member of scientific board at the University of Tehran faculty of Entrepreneurship, lectured on the interactions between project management and the entrepreneurship and improvements that is necessary in this field. He was also dissatisfied with
In the next part of his speech, Dr. Mohammadi referred to the relationship between project management and entrepreneurship and said that “project management processes and procedures can play a very effective role in entrepreneurship. Conversely, entrepreneurship can also affect project management. ” According to him, “exploiting opportunities, streamlining activities and better planning, including the effects of using project management processes in the field of entrepreneurship
After Dr. Saeed Mohammad’s speeches, the guests left the hall for lunch and rest, the symposium continued with the speech of Mr.Saeed Moghaddasi, chairman of the PMPiran board
Mr.Saeed Moghaddasi lectured on mega project managers; those who have technical knowledge about projects and have wonderful morale and entrepreneurial mindsets. These super-managers will create a much higher chance of success and project goals. He also continued that there is an extensive academic research capability on the relationship between entrepreneurship and project management. He also believed that the principles of entrepreneurship and project management are very close to each other
The next speaker was Mr. Khosrow Rudani, the CEO of Jondishapur; he focused on explaining the shortcomings and problems of Iranian companies in forming consortium. He also continued, “The organizational structure of Iranian consortia is not comparable to foreign ones, and one of the reasons for their failures, along with other problems, is the same
The symposium continued with the professional presentation of Mr.Saeed Hamednia, chairman of the board of the International Petrochemical Company. He lectured on projects, which have focus on deliverables. He pointed to the deliverables at various stages of the project and the need for documenting these steps, he believes that the last 15% of the project is the most vital part of its implementation. However, we see that many project managers leave the project when it comes to this stage because they think that the project is closed! The reason for the failure of many projects can be this
Engineer Alireza Mokhtar , director of contractual affairs at the Taat Investment Group, continued with a speech aboutcontract challenges in mega construction projects. He complained about the successive changes of the rules which confuses many contractors and project implementers and he also complained about problems in the way of the investor which remains so unresolved that they actually regret investing money
Mr. Mokhtar also spoke about other problems facing project managers. “When billions of dollars are spent on importing goods such as needles and ice cream sticks, how it can be hoped for the implementation of megaprojects like building a refinery inside, he said. We are suffering from poor technology
The next speaker, Dr. Erfan Lajevardi, was the Managing Director of the Forsat Institute who is involved in public-private partnerships (PPP) contracts and their challenges and opportunities in the country. According to his speeches, public-private partnership contracts in our country can be a threat as much as an opportunity
Referring to the World Bank’s recommendation not to use these types of contracts as a method of financing the government. He also said, “The governmental accounting method is generally liquidated, but in PPP we have commitments and these are not shown governmental accounts, Consequently, PPP contracts can run up the government to the huge debt .this crisis shows its self after a long time and change of several governments
The last lecture of the symposium was “My lovely Failures”, which was presented by Mr. Sina Ghazi, the CEO of Donab Co. In this speech, Mr. Ghazi talked about his personal life and failures that he had faced with and the lessons-learned that can be achieved from every failure. He also said that There are some things that when happens we think that things are over and the worst thing has happened but when we think and review different aspects of our life we will realize that each of them had a positive impact on our life
During the lectures described, two workshops were held on the symposium. The first one was a professional profile design workshop for project managers, and the second one was a workshop on principles and strategies for implementing project strategies that were held by Dr. Tavakol Sharafi and Dr. Abbas Khodadadi, respectively
The closing ceremony was honored with the appreciation of the pioneers, project managers, and speakers at the end of the symposium of professional project managers