سوابق علمی :
چکیده موضوع:
در اجرای مفاد شرایط حاکم بر پیمان های همسان 5490، تأمین مالی کاملا بر عهده کارفرما است و حدود 70% مبلغ اولیه پیمان اختصاص به تأمین کالای پروژه دارد.
با امعان نظر به میزان پیش پرداخت دریافتی از طرف اول پیمان به میزان 25%-10% و دریافت خالص حدود 65%-60% مبلغ ردیف کالای مربوطه در زمان انتقال کالا به محل پروژه ، جریان نقدینگی منفی بر پروژه تحمیل می¬گردد. مضافاً اینکه پرداخت باقیمانده مبالغ تامین کالا به پیمانکار بعد از ورود کالا به محل پروژه محقق می شود و این درحالیست که پیمانکار تمام هزینه را در زمان قبل از خروج کالا از کارخانه سازنده تسویه نموده است.
با عنایت به شرایط مطروحه فوق الاشاره یقیناً پیمانکار به منظور پیشبرد پروژه مطابق برنامه زمانی منضم به پیمان باید نسبت به تخصیص مالی خارج از ظرفیت پروژه اقدام نماید و این عدم تناسب هزینه کرد و درآمد در طول اجرای پیمان ، پیمانکار را دچار جریان نقدینگی منفی در پروژه می¬ نماید و بدیهیست عدم انجام به موقع تعهدات قراردادی کارفرما اوضاع نقدینگی منفی را خراب تر می کند.
یاداور می گردد جبران هزینه تامین مالی پروژه در آنالیز هزینه ضریب بالاسری پیمان دیده نشده لذا اصل بر آنست که پیمانکار براساس تامین مالی توسط کارفرما پروژه را در زمان مقرر به اتمام برساند.
گسترش روزافزون دانش بشری و نیاز به انجام پروژه های گوناگون جهت ارتقای کیفیت زندگی در سراسر دنیا از یک سو، و لزوم انجام به موقع این پروژه ها با رعایت کیفیت و محدوده پیش بینی شده در چارچوب هزینههای تعیین شده از سوی دیگر، موجب پررنگ تر شدن نقش مدیران پروژه و بکارگیری دانش روز مدیریت پروژه در بسیاری از سازمان ها شده است.